Warning: Creating default object from empty value in /home/enovine/www/www/plugins/system/jat3/core/joomla/modulehelper.php on line 320
Dan broja "pi" (3.14)

E-Novine.infoTue12012015

Last update08:52:43 AM GMT

Back Zanimljivosti - Dan broja "pi" (3.14)

Dan broja "pi" (3.14)

Danas je poseban dan za matematičare, koji obilježava jednu matematičku geometrijsku konstantu - čuveni broj Pi.

Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan jer danas je ožujak 14. (3.14), što su i početne znamenke tog čuvenog broja, s kojim smo se svi susreli još u osnovnoj školi.

Pi dan prvi je puta obilježen 1988. godine, a njegovo obilježavanje pokrenuo je fizičar Larry Shaw u San Francisco Exploratoriumu. prilikom prvog obilježavanja dana Pi, organizirana je povorka, koja je hodala u krugovima te potom jela voćne pite. Tamo se Pi dan slavi i dan danas.

Ako i vi želite proslaviti dan Pi, evo par korisnih savjeta kako to učiniti.

1. Ako još uvijek to ne znate, zabilježite da se taj dan obilježava 14. ožujka svake godine. Postoji i Približan Pi dan, koji se slavi 22. srpnja (22/7), što prikazano u razlomku, daje približno broj Pi.

2. Napravite Pi ambijent. Baš kao što ljudi pokazuju božićno drvce i imelu, nose božićnu odjeću i pjevaju božićne pjesme u vrijeme Božića, tako postoji i puno mogućnosti oblikovati okolinu oko vas da podsjeća na broj Pi. Možete, na primjer, nositi majicu s otisnutim Pi, ili ga istaknuti na nakitu. Možete i zaslon na računalu napraviti tako da prikazuje broj Pi, a na taj dan vaša početna stranica na web pregledniku isto tako može početi na 'Pi stranici'.

3. Pretvorite stvari u Pi. Ovaj korak je nužan iz dva razloga. prvi je da u potpunosti zbunite ljude oko sebe, tako da nemaju pojma o čemu govorite, a drugi je zbog čiste zabave. Jedan od dobrih primjera jest taj da uzmete broj Pi kao mjernu jedinicu pa stvari mjerite u Pi jedinicama.

4. Igrajte Pi igrice i upustite se u matematičke pustolovine. Postoji mnogo načina na koje se možete igrati na Dan Pi. Na primjer, možete održati natjecanje u jedenju pite. Možete igrati igru pitanja i odgovora u trajanju od 3,14 sekundi, ili možete održati natjecanje u tome tko može navesti najviše decimala broja Pi.

5. Jedite jela koja počinju slovima 'pi', poput pite, pizze, pire krumpira i slično. isto tako možete napisati na kolačima slovo pi i tako obilježiti današnji dan.

6. Otrčite Pi milju, svejedno radi li se o kružnoj stazi ili ravnom komadu dužine 3,14 kilometara.

7. Pogledajte istoimeni film 'TT' (Pi), koji na mračan način govori o matematičaru koji poludi.

8. Možete poslušati pjesme izvođača koje se zovi 'pi' (TT), poput one Kate Bush, koja se nalazi na njezinom albumu Aerial iz 2005. godine.

9. Pomozite u održavanju tradicije Pi dana te osnujte možda i kakav klub za održavanje tog dana.

10. Šećer na kraju - možete se zaručiti, ili oženiti/udati na Dan Pi. Simbolika je tu, jer baš kao što je taj broj vječan i konstantan, takav bi bio i vaš brak.


comments